lördag 30 december 2023

2024 är Drakens år - Ett förändringarnas år till det bättre



 Drakens år 2024 betyder tur och överflöd, vilket gör det till en gynnsam tid för nya början, Draken för med sig kraftfulla förändrings krafter. När det gäller ekonomi är drakens år 2024 en period av expansion, överflöd och god lycka. Fokuserar du på det goda i livet och dessutom håller en positiv attityd gentemot din omvärld kommer du att attrahera välstånd. Drakens år är ett år att uppnå drömmar och mål på. Var beslutsam och våga tro på dig själv.  







En kraftfull höjning av det allmänna barnbidraget behövs 2024!





Behovsprövningen är onödig - det allmänna barnbidragen samt studiemedlen behövs!

Att sitta och begära att ett allmänt barnbidrag samt studiemedel för gymnasieungdomar skall behovsprövas, som Lotta Finstorp gjort i motion 2020/21:1988, är onödigt - när en svensk medianlön ligger på drygt 35 000 - 40 000 sek/månad - vilket efter beskattning genererar en inkomst på ca. 25 000 sek per löntagare. 

Addera insikten att ett barn i kostnad tar 27,8% av en löntagarens skattade inkomst, under en 18 års försörjningsperiod, (där den totala skattade inkomsten under 18 års tidsperiod, landar på drygt 5 400 000 sek brutto) vilket genererar ett utfall på 3 898 800 sek kvar netto, efter avdragen barnkostnaden för  föräldern - till att köpa bostad för, betala räntor för, samt leva för under barnets 18 uppväxtår. 

Det skvallrar bra om att: mer eller mindre alla svenska barnfamiljer är i behov av det allmänna barnbidraget, & studiemedlen för gymnasieungdomDet är då räknat på "ett barn"!!  
Det övertygar om att det allmänna barnbidraget är alldeles för lågt satt, snarare än att det behöver inkomst beprövas. Riksdagen och regeringen har tappat fokus på denna viktiga pusselbit i den grundläggande samhälls problematiken. Nämnas bör också att Sverige nu dessutom placerat sig allra sist i den nordiska ligan gällande hur bra barnbidraget satts. Föredömliga Danmark ger sina barn drygt 6000 kr i månaden. För Finland gäller följande:

"Barnbidraget i Finland 2023 varierar beroende på antalet barn i familjen. För ett barn är beloppet 94,88 euro per månad. För det andra barnet är beloppet 104,84 euro per månad. För det tredje barnet är beloppet 133,79 euro per månad. För det fjärde barnet är beloppet 163,24 euro per månadFör det femte och varje därpå följande barn är beloppet 182,69 euro per månad 1. Finlands regeringen föreslår en höjning av barnbidraget till flerbarnsfamiljer och barnbidraget för barn under 3 år. En höjning av ensamförsörjartillägget föreslås också. Om riksdagen godkänner ändringarna träder de i kraft under 2024 "Det bör dessutom nämnas att finska ensamförsörjare av barnet, dvs. ensamstående får förhöjt barnbidrag. " Ensamförsörjartillägget i Finland är 68,30 euro per månad för varje barn som man får barnbidrag för." Därför anser jag att Finlands barnbidrag är bättre än det svenska. Norges barnbidrag är marginellt högre än Sverige 1262kr per månad, men likväl högre. Islands barnbidragssystem är behovsprövat.

Det mörkas och ljugs en hel del om den urgröpning av det allmänna barnbidraget som skett. Regionalt kan Stockholm med följande horribla prisökning exemplifiera ekonomernas lögner om det allmänna barnbidragets nivå 2024 kontra prisindex 2024: SL 1972 kostade 50 kr per månad, SL kostar 2024 över 1000 kronor per månad.  

Även om SL subventioneras i viss mån för skolelever, så är prisutvecklingen kontra barnbidragsnivån 2024 oerhört motsägelsefull. När gymnasieskolor läggs flera mil bort från hemorten för barnen, undrar jag, om ungarna inte ens skall kunna plugga tillsammans på kvällar och eftermiddagar, samt ifrågasätter skoltider där lektioner sträcker sig fram till 17.00 på dagen. Det bör påminnas just om den politiska debatten där skolresultat, psykisk ohälsa och ofrivillig ensamhet för äldre bla. markant existerar dagligen. Därtill resultatbaserade studiemedel. 

Således behöver ungdomarna även fritidskortet SL. Att ex: fritidsaktiviteter oftast erfodrar SL kort dessutom för att kunna transportera sig till och från aktiviteter och träning, kan jag berätta. Fritidskortet tillåter ungdomarna att resa även efter 19.00 på eftermiddagen. Fritidskortet kostar 2024: 770 kr för 3 månader. 

Syftet med det allmänna barnbidraget är att jämna ut olikheter i barnfamiljers ekonomi och att stödja gruppen: barnfamiljer med en peng man inte behöver söka om pga. social utsatthet och fattigdom. Det handlar faktiskt även om integritet när det kommer till att man inte vill redovisa precis allt i sitt liv inför kommun & myndigheter. Med tanke på FN:s barnkonvention undrar jag: är det då ens försvarbart rent juridiskt att tacka nej, alternativt motsätta sig denna typ av social reform - där Sveriges skatteintäkter  inte ens behöver utnyttjas?

 5000 sek/mån per barn skulle stödja ett barns uppväxtkostnader med 70%, istället för nuvarande 15%. I politikernas och ekonomernas beräkningar inräknas inte alls  oförutsedda oplanerade kostnader eller ohälsa. Inte heller rekreation eller rehabilitering, eller tekniska dyra innovationer som tillkommit såsom mobiler, datorer etc. Inte heller sparande. 
En tusenlapp i månaden till mat, en till kläder och materiel, en till fickpengar och två till dagis/fritids/fritidsaktivitet ligger avsevärt mer i paritet med reella kostnader för ett barn med dagslägets prisindex 2023. 
När fattigpensionärernas pensioner inte räcker till, och de erbjuds extra tusenlappen till att "täcka upp för de avsaknade tusenlappar som höjda hyror och matpriser genererar" går allt yngre individer ut och begår allt grövre brott för att få ihop till tillvaron - där de i vissa fall t.o.m erkänner att det är pengarna som lockar. 

  Minska mödrarnas utsatthet -trendbrott i barnafödande 2023.

Jag tycker inte det verkar som om regering och riksdag på allvar satt sig in i barnfamiljers levnadsvillkor & utsatthet, eller mödrars utsatthet vid oplanerade graviditeter. 
25 % av alla graviditeter ledde 2022 till abort. 
2022 föddes ca.103 000 barn, motsvarade mindre än 1% av befolkningsmängden som då var 10 521 556. Jämfört med 1945,  då 135 000 barn föddes, vilket motvarade 2% av befolkningsmängden, som var 6 673 749 och 1990 då 125 000 barn föddes vilket motsvarade 1,46% av befolkningsmängden som då var 8 590 630

Barnafödandet har aldrig varit så lågt som nu!

1985 utfördes ca 30 000 aborter, 2022 utfördes 35000 aborter.

Under hela perioden 2010-2021, föddes det mellan ca. 110 000-116 000 barn i Sverige varje år. Förra året 2022 minskade antalet nyfödda till ca: 103 000. Ett avsevärt och abrupt trendbrott.

  Anmärkningsvärt är i Socialstyrelsens statistik att aborterna som 19 åringarna genomgick minskade från nära 7600 st (25,2%)så sent som 2008, till 2529 st 2022. En minskning med drygt 66 %. Trots att antalet aborter konstant sedan 1985 har ökat. 

Det är klart glädjande, men dessvärre innebär det att det skett en kraftig ökning av aborter för de äldre åldersgrupperingarna av kvinnor över 24 år som jobbar, och borde klara av att skaffa barn rent ekonomiskt. Det larmar om att andra orsaker än ålder ligger till grund för aborterna, jag törs gissa på b.l.a. bristande ekonomi - som boven i dramat. År 2022 genomgicks 92,8%  av alla aborter av kvinnor över 24 år. Jämfört med 2008, då den äldre gruppen kvinnor "enbart" gjorde 80 % av aborterna. År 1985 var samma siffra 83,3%.

 

Adderat allmänt kvinnohälsabidrag, i enlighet med Agenda 2030.

Att lägga barnbidraget på en nivå på 5000 sek/månad, liksom studiebidraget, och det "allmänna kvinnohälsabidrag" som jag föreslår, bör kunna vända den negativa aborttrenden, liksom vara mer ekonomiskt tillåtande mot barnfamiljer. 

Det kommer förmodligen generera att fler kvinnor, av typen som redan i relativt unga år diagnostiserats med funktionshinder, eller mildare grader av sjukdom också törs skaffa barn.
Allt fler mindre neurologiska funktionsstörningar finns det lindring för på hälsokostbutiker, men dessa kostar också pengar. Alternativ behandling för åkommor som exempelvis sexuell avsaknad lust, ryggsmärtor, ADHD, PMS, nedstämdhet, minne, urinvägsirritationer, koncentration, och hormonell dysfunktion, behövs i allt större utsträckning. I dag lider oerhört stor andel av befolkningen av lindrigare typer av funktionsfel. Hos kvinnor i synnerhet ändras mycket just vid ex. graviditeter och efter födsel.

 Det går att ana att fler kvinnor förmodligen kommer att våga riskera att bli ensamstående mödrar, om det finns ett kraftfullare allmänt ekonomiskt stöd för mammor som hamnar direkt i deras egna plånbok, avsett för både barnen och hennes egen hälsa. 

Ska kvinnor behöva vara rädda för att skaffa barn, av ekonomiska skäl med tanke på att det ju faktiskt kan bli tvillingar eller trillingar? Nej Sverige ! stödet som det allmänna barnbidraget är ur civilförsvarssyfte -är absolut inte kraftfullt nog. Barnen är dom som växer upp för att komma till åldersgruppen 18-65. Barnen behövs, och är vår framtid. Hellre att familjen A  ex. får lite högre levnadsstandard än att familjen B tvingas splittras för att det låg 2 eller 3 barn i mammas mage. 

Skall oplanerade barn tas bort när födelsetalen i Sverige alltjämt minskar rent procentuellt? Ska ny ohälsa bland unga och kvinnor planteras mentalt för att svensk riksdag och regering inte effektivt nog agerar på vetenskapligt grundad kunskap - trots att det nu erbjuds ett avsevärt kraftfullare verktyg, till detta syfte. Det finns ingen kvinna i världen som vill genomgå abort. Jämför med andra välfärdsstater istället för att inspireras av länder med sämre ekonomi och/eller politik. Åtgärda det här nu!

Det står en röd nedklottrad osynlig text tvärs över hela denna debatt: 

Pengarna räcker inte till barnen, vilket leder till att nutida aktuell samhällsproblematik har uppstått. Ni måste inse att gruppering A,B,C,D, E, etc. inte mår bättre av att nån annan gruppering i vårt samhälle, tvingas få det sämre ställt. De ska inte alltid göras avvägningar när redan 8/10 av grupperna nått kritiskt blå nivå. Att åtgärda negativa trendbrott kräver avsevärt märkbarare åtgärder. 

378 miljarder skulle  förslaget kosta, Något som det finns privata donationer till att täcka 30 år framöver - det kände du nog inte till.


Källhänvisningar:

Aktuellt | Sveriges riksdag (riksdagen.se)

Motion 2020/21:1988 av Lotta Finstorp (M)

Så mycket kostar det att ha barn | Nordea

Statistik om aborter - Socialstyrelsen

https://www.bing.com/search?q=antalet+födda+barn+2023&qs=n&form=QBRE&sp=-1&ghc=1&lq=0&pq=antalet+födda+barn+2023&sc=8-23&sk=&cvid=9D9937205284459A89A40C5A666947D3&ghsh=0&ghacc=0&ghpl=

Statistik om aborter - Socialstyrelsen